Mexicos højdepunkter med strandferieEt besøg i Mexico City er ensbetydende med et besøg i Teotihuacån, det imponerende tempelkompleks kun 40 km fra Mexico City. Allerede flere hundrede år før vo­res tidsregning begyndte den store by at tage form, og på sin storhedstid fra år 300 til 600 efter Kr. boede her op mod 150.000 mennesker. Af ukendte årsa­ger blev den så forladt og stod øde hen, da aztekerne passerede den på deres vandring i det 14. århundrede. De blev dybt betagede og var overbeviste om, at dette var stedet, hvor mennesker blev til guder .Når du ankommer, går du ad De Dødes Alle fra templet bygget til ære for guden Quetzalcoatl, den fjerklædteslange, som går igen i en række af de indianske kulturer og legender. Temp­lets sider er fyldt med drabelige slangehoveder i sten.Midtvejs oppe ad alleen venter ver­dens tredjestørste pyramide, Piråmide del Sol. Den er 225 meter på hver led, og templet har ligget oppe på toppen. Herfra, 64 meter oppe, skuer du ud over det enorme område, og man kan ikke lade være med at forestille sig det fyldt med et mylder af indianske borgere, yp­perstepræster og krigere. Teotihuacån har ikke Palenques og Tikals regnskov omkring sig, men hvad området mang­ler i frodighed har det så i stedet i over-skuelighed. Månepyramiden ligger som en betagende afslutning på De Dødes Alle ved siden af Jaguarpaladset, Pala­cio de los Jaguares, hvor du kan få et lille indtryk af de farverige freskomale­rier, der har prydet hele området.

For mange er Teotihuacån det første møde med de arkæologiske minder fra de store indianerkulturer. På din videre færd gennem Mexico vil du igen og igen spørge dig selv, hvordan det overhovedet har været muligt at bygge disse imponerende bygnings-værker med den tids værktøjer - eller rettere mangel på samme. Og når man så et øjeblik holder en pause i forundringen over arbejdet med de store sten, fascineres man af alle de små detaljer lige fra udskæringerne til de tusindvis og atter tusindvis af små sten, der er mast ind i murenes fuger overalt i området. Du tager derfra fuld af respekt. Og med blod på tanden til meget mere.


af Torben Grue

Teotihuacán ligger ca. 50 km. nordøst for Mexico City. Mexico City har som bekendt 23-25 millioner indbyggere – hvilket vil sige at man i lang tid kører i byen inden man overhovedet kommer ud på landet.

Allerede på afstand kan man ane de kæmpe store pyramider som ligner små bjerge. Teotihuacán er Mexicos største ruinkompleks hvor pyramiderne for solen og månen er de største. Teotihuacán havde på sit højdepunkt omkring år 700 med over 200.000 indbyggere og hele byen dækkede et område på 20 km2.

At ankomme forholdsvis tidligt viste sig senere at være en god idé. Ruinerne er bygget på hver sin side af ”Avenida de los Muertos” – eller på dansk ”De dødes avenue” som er ca. 2,5 km. Lang. Vores første mål var naturligvis at bestige verdens 3. største pyramide ”Pyrámides del Sol” (Solens pyramide) – der med sine 222 m. på hver led og med en højde på 70 m. og 248 trin viste sig at være noget af en udfordring når man befinder sig i en højde på 2.300m, en temperatur på omkring 33 grader og en kondi som ikke eksistere.

Turen op på pyramiden viste sig dog alt besværet hver, når man pludselig kan se ud over hele ruinkomplekset.


Sammen besteg vi senere også månens pyramide, der dog med sin 46 m. var noget mere overkommeligt. Klokken havde nu efterhånden rundet 12 og solen stod på sit højeste. Hvis du besøger Teotihuacán er det derfor meget vigtigt at du tager en hat med, rigeligt at drikke (hvis du ikke gider at betale overpris i turistkioskerne) samt solcreme – da solen brænder på højsletten.

»  

Mexico City

Pladser og paladser, charmerende kvarterer, skønne
restauranter, sprudlende musik, aztekernes flydende haver og imponerende arkæologiske minder i Teotihuacán, hvor mennesker blev til guder. Velkommen til Mexico City og et vidunderligt kaos, med flere uniformerede betjente med fløjter på alle gadehjørner.

 »